DE DRIVE OM TE DELEN – interview BUURTKRANT

‘Als je kunt delen dan kan je in liefde leven…’ is de Brabantse levenswijsheid die Harry van Gestel als kind meekreeg van zijn moeder. Sinds 1998 vertolkt het de drive waarmee Harry en zijn van oorsprong Braziliaanse kunstbroeder Maui Reple samen door het leven gaan, samen kunst maken en verkopen via Galerie GAIA in de Torensteeg en zich samen inzetten voor goede doelen.

Vanaf het begin stond voor Harry en Maui al vast dat ze hun werk niet alleen willen delen met de mensen die hun exposities bezoeken en hun werken aankopen, maar met een veel grotere kring van mensen. Om dat wereldwijde delen vorm te geven richtten ze tegelijk met hun galerie de stichting Mercurius communicatie door kunst op. Een voorbeeld van de kleinschalige projecten waar de stichting zich voor inzet is de school in Paraty, in Maui’s geboorteland. Hier krijgen straatkinderen een opleiding tot pottenbakker om zo later in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. In India zijn enkele projecten gericht op kwetsbare ouderen, maar de doelen kunnen dichterbij huis liggen, zoals het werk van de zusters Augustinessen, de Clinclowns of de ‘Time Out kamers’ in het Cancer Center van dokter Pinedo in het VU-Medisch Centrum. De benodigde fondsen komen van donateurs en sponsors, maar vooral uit de verkoop van kunstwerken die door henzelf of door andere kunstenaars ter beschikking worden gesteld. Veilinghuis Sotheby’s verleent hieraan regelmatig medewerking.

In ditzelfde veilinghuis was in 2006 een grote overzichtstentoonstelling te zien van het werk van beide kunstenaars. Ook in Galerie Gaia hangt werk uit verschillende periodes. Hun werken zijn niet in enig ‘isme’ is te vangen en variëren van forse monumentale doeken tot meer ingetogen schetsen en ‘dagboeknotities’. Door ze in eigen galerie te exposeren, komen de kunstenaars ook heel rechtstreeks in contact met hun ‘afnemers’, waaronder vele buurtgenoten. Bezoekers mogen rustig rondkijken, grasduinen en regelmatig terugkomen om zeker te zijn dat een werk hen werkelijk raakt. Want ook die vorm van delen blijft en serieuze zaak: ‘Een kunstwerk moet je niet kopen omdat het past bij de bank, je moet er helemaal verliefd op zijn!’.

Ina Wilbrink

Deixe um comentário

Preencha os seus dados abaixo ou clique em um ícone para log in:

Logotipo do WordPress.com

Você está comentando utilizando sua conta WordPress.com. Sair /  Alterar )

Foto do Google

Você está comentando utilizando sua conta Google. Sair /  Alterar )

Imagem do Twitter

Você está comentando utilizando sua conta Twitter. Sair /  Alterar )

Foto do Facebook

Você está comentando utilizando sua conta Facebook. Sair /  Alterar )

Conectando a %s